BĂ€sta studsmattan 2023

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för vÄra samarbetspartners.

Studsmattor blir en allt vanligare syn bland Sveriges villor och radhus. En studsmatta uppskattas bÄde av barn men Àven utav vuxna. Idag finns det ett antal studsmattor pÄ marknaden att vÀlja mellan i olika former. Man kan dela upp studsmattorna i tre större grupper:

 1. NedgrÀvda studsmattor
 2. Mellanprissegment studsmattor
 3. Premiumprissegment studsmattor
De nedgrÀvda studsmattorna Àr precis vad det lÄter som, man fÀster helt enkelt studsmattan i marken genom att delvis grÀva ner vissa delar. Sedan finns det ocksÄ studsmattor i mellanpris- och premium-prisnivÄer.
 
NÄgot som kan vara extra viktigt att tÀnka pÄ vid köp av en studsmatta Àr att den skall vara sÄ sÀker som möjligt om du ha barn som hoppar i den. Det kan ocksÄ definitivt vara vÀrt att köpa en nÄgot dyrare studsmatta pÄ nÀtet Àn en billigare studsmatta i butik dÄ de dyrare brukar hÄlla lÀngre och har bÀttre och mer robust konstruktioner.
Berg Favorit Comfort 430 cm
Berg Favorit Comfort 430 cm

Berg Favorit Comfort 430 cm - BĂ€sta mellanprissegment studsmattan

Betyg:
4.5/5

Denna studsmattan i mellanklassen har en maxvikt pÄ 120 kg och sjÀlva mattan befinner sig 90 cm över marken. Mattans kantskydd Àr 38 cm och diamatern pÄ studsmattan Àr 430 cm. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har gett den hÀr mattan det högsta betyget dÄ den Àr en mycket stabil och har en grov och kraftig konstruktion. Den Àr ocksÄ enkel att ta sig in och ut frÄn. Det som hindrar denna mattan frÄn att fÄ högsta betyg Àr att den Àr nÄgot krÄnglig att montera och att bygga ihop den tar upp till 3 timmar enligt SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Fördelar

 • Hög maxvikt – 120 kg
 • Inkluderar skyddsnĂ€t i priset
 • Stabil och robust
 • Mattan Ă€r 90 cm övanför marken
 • Kantskydd bredden Ă€r 39 cm

Nackdelar

 • Vissa tycker att den Ă€r lite krĂ„nglig att montera pĂ„ grund utan att manualen kunde varit bĂ€ttre
Berg Favorit InGround Comfort 330 cm
Berg Favorit InGround Comfort 330 cm

Berg Favorit InGround Comfort 330 cm - BÀsta nedgrÀvningsbara studsmattan

Betyg:
4.7/5

Denna nedgrĂ€vningsbara studsmatta frĂ„n Berg har en area pĂ„ 8,5 mÂČ. SjĂ€lva studsmattan Ă€r 20 cm över marken och kantskyddet Ă€r brett tilltaget pĂ„ 38 cm. Diamatern pĂ„ studsmattan Ă€r 330 cm. Den maximala personvikten Ă€r 100 kg Ă€ven om den Ă€r testad för 550 kg. Studsmattan Ă€r av hög kvalitĂ©t, nĂ„got som vi tycker kĂ€nnetecknar Bergs studsmattor generellt och den bör hĂ„lla lĂ€ngre Ă€n vad billigare modeller gör. Monteringen gĂ„r relativt fort och smidigt och det enda som köpare har anmĂ€rkt pĂ„ Ă€r att sĂ€kerhetsnĂ€tet Ă€r lite krĂ„ngligt att montera. För denna studsmatta krĂ€vs det ocksĂ„ att man grĂ€ver ett hĂ„l studsmattan fĂ„r spelrum nedĂ„t i marken.

Fördelar

 • Bra maxvikt – 100 kg
 • SkyddsnĂ€t ingĂ„r
 • Hög kvalitĂ©, kĂ€nns premium
 • Generös kantskydd bredd pĂ„ 38 cm
 • Robust konstruktion

Nackdelar

 • NĂ„got krĂ„ngligt att montera dess sĂ€kerhetsnĂ€t

Hur Àr en studsmatta byggd?

En studsmatta, eller trampolin, Àr en produkt som i huvudsak bestÄr av ett tyg starkt nog för att kunna hoppas i. Tyget Àr uppspÀnt i en stÄlram som har mÄnga fjÀdrar fastspÀnda i tyget. NÄgot som de flesta inte vet Àr att det Àr fjÀdrarna och inte tyget som gör att det gÄr att hoppa i studsmattan och att den blir elastisk. Studsmattor Àr nÄgot som historiskt sett mest har funnits pÄ cirkus och som gymnastikredskap Àr numera vanligast som en leksak för bÄde barn och vuxna som har nÄgonstans att stÀlla den. Det finns i dag en rad olika studsmattor i olika fÀrger och storlekar.

Studsmattan bestÄr i huvudsak av fyra komponenter:

 1. Hoppduk
 2. Kantskyddet
 3. Ramen
 4. FjÀdrarna

Hoppduken

Hoppduken Àr det tyg som gör att du kan hoppa upp och ner pÄ studsmattan. Den Àr fastspÀnd med hjÀlp av fjÀdrar i ramen pÄ studsmattan. Det Àr bra om hoppduken Àr UV-skyddad dÄ fÀrgen pÄ tyget dÄ inte bleknar och det gör ocksÄ att duken hÄller mycket lÀngre. SlÀtare hoppdukar Àr ocksÄ mer vÀnliga mot huden vilket förhindrar eventuella brÀnnmÀrken som kan uppstÄ om man landar fel.

Kantskyddet

Kantskyddet pÄ studsmattan Àr viktigt dÄ det Àr det som skyddar dig som hoppar frÄn ramen och fjÀdrarna. Se ocksÄ till att med jÀmna mellanrum kolla att kantskyddet sitter pÄ plats dÄ det annars finns risk för att nÄgon kan hamna i klÀm vid en fellandning pÄ fjÀdrarna eller i stÄlramen.

Ramen

Ramen pÄ studsmattan Àr den delen som hÄller fjÀdrar och hoppduken pÄ plats. Det som Àr viktigt att tÀnka pÄ nÀr det gÀller ramen Àr att den ska vara stabil och helst gjord av stÄlrör som Àr galvaniserade. Ju mer stabil och robust ram-konstruktionen Àr desto bÀttre stabilitetet fÄr du som hoppar i den.

FjÀdrarna

FjÀdrarna pÄ studsmattan Àr den delen som pÄverkar hur studsen mest. Den elastiska kÀnslan som en studsmatta har avgörs mest av hur mÄnga fjÀdrar den har och hur lÄnga dessa Àr. Om det Àr mÄnga och lÄnga fjÀdrar sÄ fÄr man djupare studs Àn om man exempelvis har fÀrre och kortare fjÀdrar. NÄgot som Àr viktigt att kolla upp Àr att Àven fjÀdrarna pÄ studsmattan Àr galvaniserade sÄ att det inte bildas nÄgon rost pÄ dessa. Om nÄgon fjÀder gÄr sönder sÄ bör denna kunna bytas istÀllet för att du ska behöva köpa en helt ny studsmatta.

Vilket material anvÀnds till studsmattor?

Det Àr viktigt att studsmattor Àr sÀkra att anvÀnda och att de hÄller lÀnge. DÀrför spelar det vÀldigt stor roll vilket material de gjorda av ocksÄ efter pÄfrestningen pÄ en studsmatta Àr hög. SjÀlva hoppduken pÄ en studsmatta Àr gjord ett vÀldigt starkt tyg som har smÄ hÄl. Det finns hoppdukar som Àr mjukare och dÀrmed mer skonsamma mot din hud men dessa kostar oftast mer ocksÄ. Hoppduken Àr sedan uppspÀnd mellan ramen, som oftast Àr gjord av stÄl, med hjÀlp av fjÀdrar. Dessa fjÀdrar Àr oftast gjorda av metall. Helst skall bÄde ramen och fjÀdrarna vara galvaniserade, alltsÄ rostfria dÄ det gör att studsmattan hÄller lÀngre.

Studsmattor och sÀkerhet

Att hoppa pÄ en trampolin eller pÄ en studsmatta Àr inte riskfritt och det kan hÀnda att man hoppar utanför studsmattan eller att man landar fel pÄ till exempel fjÀdrarna mellan hoppduken och ramen. De flesta olyckor som sker pÄ studsmattor idag sker pÄ privatÀgda studsmattor. Studsmattor som finns pÄ kommersiella anlÀggningar som t.ex. gym har oftare högre sÀkerhet Àn vad privata har. Se dÀrför till att fÄ med ett skyddsnÀt nÀr du köper en studsmatta och fundera ocksÄ kring huruvida den skall vara nedgrÀvd eller inte. En nedgrÀvd studsmatta Àr sÀkrare Àn en sedvanlig dÄ fallhöjden Àr lÀgre pÄ den nedgrÀvda. Man rÀknar ofta med en fallhöjd pÄ 3-4 meter frÄn högsta punkten till marknivÄ nÀr det gÀller icke-nedgrÀvda studsmattor. PÄ den höjden finns det en stor risk för skador om man landar fel.

En av de vanligaste anledningarna till att mĂ€nniskor skadar sig nĂ€r de hoppar trampolin Ă€r att det Ă€r flera personer som hoppar samtidigt. Även om det Ă€r roligt att vara fler som hoppar samtidigt sĂ„ innebĂ€r det en högre risk för krockar i luften som sedan leder till fel-landningar. SĂ„ se dĂ€rför till att endast en person Ă„t gĂ„ngen hoppar pĂ„ studsmattan. Den bĂ€sta sĂ€kerheten för en studsmatta Ă€r att dess brukare Ă€r försiktiga och lĂ€r sig grunderna i hoppande innan man försöker sig pĂ„ nĂ„gra konster och trick.

NÄgot som kommersiella anlÀggningar gör Àr att de sÀkrar studsmattorna med mer dynor och har sÀkerhetsdÀck med skumdynor i Àndarna. Att köpa mer dynor och annat som kan göra studsmattan sÀkrare kan ocksÄ vara ett alternativ.

Hur vi valde vÄr topplista med studsmattor

Vi har gÄtt igenom ett antal expertrÄdgivnings webbplatser som till exempel bÀst-i-test.se och sedan jÀmfört och betygsatt studsmattorna utifrÄn inormationen vi hittat. De faktorer som har haft mest avgörande roll nÀr det gÀller betyget Àr att studsmattan har en hög maxvikt, Àr sÀker, Àr robust och att priset Àr rimligt.

KĂ€llor

https://www.bÀst-i-test.se/studsmatta-trampolin

https://www.test.se/studsmatta/