Bästa bilbarnstolen 2023 – Transportera ditt barn säkert

Denna sida innehåller reklam via annonslänkar från våra samarbetspartners.

Att kunna transportera sitt barn så tryggt, säkert och smidigt som möjligt är något som varje förälder med bil önskar sig. Idag finns det bilbarnstolar med hög säkerhet som samtidigt går att använda länge och som har hög komfort. Det är dags att ta reda på vilken som är den bästa bilbarnstolen 2023.

Besafe iZi Plus X1 barnstol - Bästa stolen

Besafe Izi Plus Black barnstol
Betyg:
5/5

iZi Plus X1 är en bilbarnstol från BeSafe som är bakåtvänd och som har en maxvikt på 25 kg (5-6 år). Själva bilbarnstolen väger 12,2 kg. Årets model har fått förbättrade sidokrockskydd med hjälp av så kallade SIP+-tillägget. SIP+ är en förkortning för Side Impact Protection + och består av energiabsorberande material som absorberar mer av energin under en eventuell kollision. Bilbarnstolen är bekväm för barnet och snyggt designad, klädseln är slitstark och mjuk. Den monteras med förankringsremmar, stödben och bilbälte. Den har även tre olika lägen från sittläge till liggläge. Besafe iZi Plus X1 är PLUS-test godkänd.

Fördelar

 • Maxvikt på 25 kg vilket gör att du kan använda denna barnstol länge
 • Viloläge för barnet så att det kan sova
 • Innovativt sidokrocksskydd
 • Bekväm

Nackdelar

 • Lite klurig att montera
 • Tar upp en del plats i bilen

Jämför pris för Besafe iZi Plus X1

Axkid Minikid 2018 barnstol - Mest prisvärda stolen

Axkid Minikid Solid Granite barnstol
Betyg:
4.6/5

En bakåtvänd bilbarnstol från AXKID som passar barn upp till 25 kg alternativt upp till 125 cm. Den är rymlig och bekväm för barnet att sitta i och har fem stycken lutningslägen. Bilbarnstolen väger 11,5 kg och monteras i bilen med hjälp av bilbälte och förankringsremmar. Bilbarnstolen är PLUS-godkänd enligt den svenska säkerhetsstandarden vilket betyder att den är har en hög säkerhet. Axkid Minikid 2018 är också inte så stor vilket gör den smidig att montera och tar inte upp för mycket plats i bilen.

Fördelar

 • Hög maxvikt
 • Enkel att montera
 • 5 stycken lutningslägen
 • Riktigt prisvärd
 • Rymlig och bekväm

 

Nackdelar

 • Kort stödben

Britax Swingfix i-Size - Bästa premiumstolen

Britax Swingfix 2018 Blue Marble barnstol
Betyg:
4/5

Britax Swingfix i-Size är en bakåtvänd barnstol från Britax med en maxvikt på 18 kg. Denna PLUS-test godkända barnstol är enkel att montera då den har ISOFIX-stöd.  Du klickar i ISOFIX-fästena och sedan fäller ner stödbenet och så är du färdig. Själva stolen går att rotera när barnet skall sättas in i bilen och även tas ut. Detta gör att du slipper krångla med att spänna fast selen ordentligt ifrån sidan och kan istället göra det framifrån vilket minskar risken för att barnet sitter felspänt. Stolen har hög komfort och tyget känns premium och är slitstarkt. Denna barnvagn tillhör Premium-segmenetet prismässigt och är Britax dyraste modell.

Fördelar

 • Enkel att montera med hjälp av ISOFIX-fästen
 • Kan vridas när barnet skall sättas in och tas ur stolen
 • 6 st lutningslägen

Nackdelar

 • Högt pris
 • Tung
 • Något låg maxvikt på 18 kg

Jämför pris för Britax Swingfix i-Size

Varför ska jag köpa en barnstol?

I grund och botten handlar det om att skydda det vi håller allra kärast; våra barn. Sedan den 1 januari 2007 infördes en lag i Sverige om att alla barn som är kortare än 135 cm skall sitta skyddade i någon form av skyddsanordning när de åker bil. Detta betyder i praktiken att det är lag på att ditt barn ska sitta i antingen ett babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller på en bilkudde när du kör det. Bilbarnstolen skyddar ditt barn vid eventuella kollisioner och sänker risken för allvarliga skador. NTF, nationalföreingen för trafiksäkerhetens främjande rekommenderar att barnet skall sitta i en bakåtvänd PLUS-test godkänd barnstol med en maxvikt på 25 kg (helst) fram tills att det är dags att byta till en framåtvänd kudde. Detta så att du minimerar risken för allvarliga skador för barnet i den mån det går.

Vad ska man tänka på vid köp av en barnstol?

När det gäller att välja en bilbarnstol så måste man utgå från sin egen situation och fundera kring vad man har för behov. Följande punkter kan vara bra att fundera kring:

 • Hur gammalt är barnet nu och hur länge skall ditt barn använda bilbarnstolen?
 • Hur stor bil har du?
 • Vart skall du ha barnstolen, där bak eller framme?
 • Om du tänkt placera stolen bak, hur mycket utrymme finns det för de övriga två passagerarna?
 • Går det att stänga av krockkudden där framme i bilen?
 • Finns det ISOFIX-fästen i bilen?
 • Hur mycket kan du tänka dig betala för barnvagnen?
 • Hur långa sträckor skall ni köra vanligtvis? Om det är längre sträckor så är det viktigare med ett bekvämt viloläge till exempel

Ett enkelt sätt att smalna av utbudet av barnstolar är att bestämma sig för ett maxpris och sedan utgå från det. Är man ute efter en prisvärd bilbarnstol och inte vill lägga ut många tusenlappar så har vi listat mest prisvärda stolen till exempel. Det viktigaste att tänka på är att barnstolen är säker. Se därför alltid till att köpa PLUS-test godkända barnstolar. Alla barnstolar som finns med på vår lista på den här sidan är PLUS-test godkända vilket innebär att de är godkända för samtliga sittplatser i bilen. En annan aspekt som är viktig är att stolen går att montera fast ordentligt i bilen.

Frågor och svar

I denna sektionen har vi listat de vanligaste frågorna kring bilbarnstolar och våra svar på dessa.

Varför ska barn helst sitta bakåtvända?

För att det är säkrare för barn att sitta i en bakåtvänd stol än en framåtvänd stol. Vid en kollision skyddar en bakåtvänd stol barnets hals och huvud mycket bättre. Studier har visat att bakåtvända barnstolar är 5 gånger så säkra än framåtvända.

Vad menas med ISOFIX?

ISOFIX är ett namn på en internationell standard för fästsystem för bilbarnstolar i bilar. ISOFIX-fästen gör att det är mycket enklare att spänna fast och montera bilbarnstolen i bilen. ISOFIX blev ett krav 2004 inom Europa vilket i praktiken betyder att de flesta bilar har sådana fästen idag. Men det kan vara värt att kolla upp om du har ISOFIX-fästen innan du köper en bilbarnstol om du har en äldre bil.

Vad betyder PLUS-test godkänd?

För den svenska marknaden görs ett kompletterande plustest för barnstolar. Om en barnstol är PLUS-test godkänd innebär det att den är godkänd för montering på samtliga platser i bilen. Det innebär också att vid en frontalkollision garanteras också att barnet inte utsätts för livshotande höga nackkrafter. NTF rekommenderar att välja en PLUS-test godkänd bilbarnstol som har en godkänd maxvikt upp till 25 kg så att barnet kan sitta bakåtvänt och skyddat tills det är dags att byta till en framåtvänd kudde eller bältesstol.

Hur gammalt ska barnet vara för att sitta i en bilbarnstol?

Barnet skall använda en bakåtvänd bilbarnstol från det att barnet är nyfött, då i form av ett babyskydd för att ligga så bekvämt och säkert som möjligt.

Hur länge skall barnet använda bilbarnstolen?

Generellt sett så skall barnet sitta i en bakåtvänd bilbarnstol tills det är 4-5 år, men det beror också på barnets vikt och längd.

Kan barnet sitta i främre passagerarsätet i bilen?

Ja, du kan montera bilbarnstolen i det främre passagerarsätet OM krockkudden är urkopplad (!). Att använda en bakåtvänd bilbarnstol tillsammans med en aktiverad krockkudde är en livsfarlig situation. Se därför till att du aldrig låter ett barn sitta i ett babyskydd, bilbarnstol, bältestol eller bälteskudde där framme med en aktiverad krockkudde. Detta för att krockkudden skjuts ut med en enorm kraft vid en kollision och skadorna kan vara förödande för barnet.

På många moderna bilar kan man stänga av krockkudden där framme genom att använda en nyckel. Kontakta annars en auktoriserad verkstad som kan stänga av krockkudden så att allt går korrekt till. Barn som är 140 cm eller längre får sitta framme i passagerarsätet med en krockkudde aktiverad.

Hur vi valde vår topplista med bilbarnstolar

Vi valde ut barnstolarna genom att läsa på och jämföra olika experttester som t.ex. bäst-i-test.se och utgick sedan från dem faktorer vi tyckte var viktigast när vi betygsatte dessa. De allra flesta vi pratat med har samma krav på sina bilbarnstolar. Dem ska framförallt vara säkra, ha bra funktioner och vara smidiga att använda i det dagliga livet. Vi har tagit till oss den feedbacken, läst på om olika barnvagnar på olika testsidor och sedan valt ut de produkter vi anser vara bäst på marknaden just nu.

Källor

https://www.bäst-i-test.se/bilbarnstol

https://www.prisjakt.nu/topplistor/topplista-basta-bilbarnstolen

https://www.britax-romer.se/bilbarnstolar/smabarn