Bästa Cykelsitsen 2023 – Ta med ditt barn på cykelturen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för våra samarbetspartners.

Cykelsitsen är ett måste när man har barn och vill kunna ta sig fram med cykel på ett vettigt sätt. Att cykla är bra för plånboken, hälsan och miljön och en cykelsits gör att du utan problem kan röra dig med barnet tryggt bakom dig.

Topp 3 bästa cykelsitsar 2023

Vi på BarnProduktGuiden.se vill hjälpa dig som förälder att hitta en bra cykelsits och nedan listar vi våra topp tre favoriter.

Thule RideAlong Lite Cykelsits
Thule RideAlong Lite Cykelsits

Thule RideAlong Cykelsits - Premiumvalet

Betyg:
5/5

Thule RideAlong cykelsits är vår absoluta favorit. Den har en justerbar fotremm, fotstöd och en sele. Den går fort att montera på och av och det finns finns fem olika lutningslägen. Det finns även ett fjädringssystem som gör cyklandet mer bekvämt för barnet. En smidig finess är att du inte behöver någon pakethållare utan du använder dig av snabbfästet istället.

 Fördelar

 • Lås ingår
 • Trygg och säker för barnet
 • Bekväm med smart fjädringssystem
 • Barnsäkert spänne
 • Snabbfäste, behövs ingen pakethållare
 • Viloläge
 • Maxvikt på 22 kg

 Nackdelar

 • Något stor och klumpig för vissa
 • Dyr

Jämför pris för Thule RideAlong Cykelsits

Britax Römer Jockey³ Comfort Cykelsits
Britax Römer Jockey³ Comfort Cykelsits

Britax Jockey3 Comfort cykelsits

Betyg:
4.7/5

Britax är ett företag som framförallt satsar på säkra barnprodukter och deras cykelsits Jockey³ Comfort är inget undantag. Du kan ”låsa” ditt barns fötter med hjälp av remmar i fotstöden för att förhindra att fötterna råkar fastna i ekrarna. Cykelsitsen är också modern och barnet kan sitta i den upp till 22 kg tung. Stolen har inget krav för en pakethållare utan skruvas fast på cykelramen. Det går också att justera sitsen i olika lägen och det finns också möjlighet att höja fotstöd, ryggstöd och sele.

 Fördelar

 • Maxvikt på 22 kg
 • Kan användas från 9 månader
 • Bra säkerhetsfunktioner
 • Reglerbara fotstöd, ryggstöd och sele
 • Bekväm – Vadderad sele och inbyggd fjädring

 Nackdelar

 • Dyr

Jämför pris för Britax Jockey3 Comfort cykelsits

Tyvärr så finns inte produkten i lager eller så har den utgått.
Hamax Kiss cykelsits
Hamax Kiss cykelsits

Hamax Kiss cykelsits

Betyg:
4.5/5

Hamax Kiss är en cykelsits för den som letar efter en bra och lite billigare cykelsits. Cykelstolen är ergonomiskt utformad och har ett smidigt snabbfäste som inte kräver någon pakethållare för att kunna monteras. Något som är värt att tänka på är att du måste köpa ett extra lås till den här stolen då den saknar ett inbyggt lås. Stolen är också bekväm och den har en inbyggd lätt fjädrande effekt och en vadderad dyna. Selen går att justera efter barnets storlek.

 Fördelar

 • Billig
 • Maxvikt 22 kg
 • Snabbfäste för en smidig och enkel montering
 • Kräver ingen pakethållare
 • Justerbar sele

 Nackdelar

 • Inget viloläge
 • Saknar lås

Jämför pris för Hamax Kiss cykelsits

Frågor och svar om cykelsitsar

Behöver jag en pakethållare för cykelsitsen?

Ja och nej. Det beror på vilken cykelsits du köper. Vår topp tre lista innehåller inga cykelsitsar som kräver pakethållare utan alla kan monteras på en cykel utan med hjälp av ett snabbfäste. Det finns dock cykelsitsar som är mer anpassade för att monteras på en pakethållare, detta framgår ofta av produktbeskrivningen.

Hur gammalt måste mitt barn vara för att kunna sitta i en cykelsits?

Det mest vanliga är att barnet kan sitta i cykelsitsen från och med att de väger 9 kg eller från 9 månader och framåt. Detta är dock något man får kolla upp när man köper cykelsitsen då det skiljer sig mellan olika modeller.

Cykelsits fram eller bak?

Fördelen med att ha en cykelsits fram är att du får mycket bättre kontakt med barnet och du kan enkelt prata och kommunicera med det. Nackdelen är att cykeln blir lite svårare att styra då du har extra vikt där framme. Cykelsitsar som man ska ha framme har ofta en lägre maxvikt än de som monteras bak vilket gör att de får en kortare livslängd.

Fördelen med att ha en cykelsits bak är att du styrningen inte påverkas något och att en cykelsits som du har bak har en längre livstid. Det finns också mer utrymmer för barnet där bak. Nackdelen är att det är svårare att prata med barnet och även att nå det vilket gör att man tvingas stanna upp för att exempelvis ge barnet något att dricka eller liknande.

Cykelsits eller cykelvagn?

En cykelsits är mindre och därmed smidigare att ta sig fram med jämfört med en cykelvagn. Men om du har flera småbarn som inte själva kan ta sig fram på sina egna cyklar eller om du bor i ett område med mycket trafik så kan en cykelvagn vara ett bättre alternativ i så fall. En annan fördel med en cykelvagn är att du kan få med dig mer packning också jämför med en cykelsits.

Kan jag använda en cykelsits till min elcykel?

OIycksfalls-risken är större om man använder en elcykel jämfört med en vanlig cykel då elcyklar generellt sett färdas i högre hastigheter. Detta är något man bör fundera kring som förälder innan man monterar en cykelsits på den.

Enligt NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, så kan man använda sin cykelsits på sin elcykel så länge den går att montera på korrekt sätt. Rekommendationen är att köpa en cykelsits som monteras bakom föraren på pakethållaren. NTF rekommenderar också att se till att cykelsitsen är godkänd enligt EN 14344, de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven.

Hur vi valde vår topplista med cykelsitsar

Vi har främst läst och jämfört olika expertrecensioner på nätet om cykelsitsar, sammanställt datat och sedan rankat och betygsatt cykelsitsarna efter de kriterier vi anser vara dem viktigaste. Bland våra viktigaste kriterier var säkerhet, smidighet, kvalitét och bekvämlighet för barnet.

Källor

https://www.bäst-i-test.se/cykelsits

https://www.thule.com/sv-se/child-bike-seats

https://www.hamax.com/sv/produkt/kiss/

https://www.jollyroom.se/britax/sport/cyklar/cykelsitsar

https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-trafiken/skjutsa-barn-pa-cykel/cykelsits/