Bästa cykelvagnen 2023 – För den aktiva föräldern

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för våra samarbetspartners.

Har man flera småbarn och använder cykel mycket så kan en cykelvagn vara en skänk från ovan. Med cykelvagnen kan du ha både barn och extra packning med dig samtidigt som du vet att barnet sitter bekvämt och skyddat. En cykelvagn har många funktioner och kan användas för att skjutsa barnet till skolan, handla i mataffären eller åka till stranden en solig sommardag. Den fungerar också bra som ett komplement till om man inte har körkort eller bil. En cykelvagn är också ett klockrent köp för den aktiva föräldern som cyklar mycket och som tar med kidsen ut på utflykter.

Topp 3 bästa cykelvagnar 2023

Hamax Outback cykelvagn

Hamax Outback

Betyg:
5/5

Hamax Outback är en snyggt designad cykelvagn med en rad olika smarta funktioner. Du kan lasta upp till 40 kg i den och maxvikten per barn är 22 kg. Ryggstöden kan justeras ner till liggläge och fempunktsselen på varje sittplats skyddar ditt barn ordentligt. Hamax Outback sittplatser är rymliga och bra vadderade. Den har ett supersmidigt snabbfäste där cykelarm och promenadhjul kan fästas. Det finns också generöst med packutrymme i vagnen och du kan lugnt få plats med två rejäla strandväskor i den. Denna smarta och snygga cykelvagn fungerar bra både på promenader och när man cyklar och blir därför vår favoritvagn.

Fördelar

 • Cykelvagn för 1-2 barn
 • Maximal vikt upp till 40 kg
 • Enkel att fälla ihop
 • Smidigt snabbfäste för cykeln
 • Vadderade och rymliga sittplatser för barnen
 • Generöst packutrymme
 • Ställbart handtag
 • Många olika skydd
 • Inbyggd fjädring
 • Avtagbara hjul som är enkla att ta av och på

Nackdelar

 • Något bred över bakhjulen
Thule Chariot Cross 2 cykelvagn

Thule Chariot Cross 2

Betyg:
4.8/5

Thule Chariot Cross 2 är en multifunktions cykelvagn med många funktioner och hög kvalitét.  Med denna vagnen kan du cykla, promenera, åka skidor och jogga (skid och jogging-kiten säljs dock separat). Sittutrymmet i vagnen är stort och rymligt. Ryggstöden är nedfällbara och kan låsas fast i det läget vilket gör att Chariot Cross 2 är godkänd att cykla med även när barnen är i viloläge. Maxvikten är 45 kg och varje barn får maximalt väga 22 kg. 

Fördelar

 • 1-2 barn får plats
 • Maximal vikt på 45 kg
 • Nedfällbara ryggstöd som går att låsa fast i olika lägen
 • Promenadhjul ingår
 • Flexibel vagn för promenad, jogging, skidåkning och cykling
 • 5-punktsbälte och vadderade säten
 • Justerbar bladfjädring

Nackdelar

 • Dyr
 • Skidåknings- och joggingkit måste köpas separat

Jämför pris för Thule Chariot Cross 2

Hamax Traveller cykelvagn

Hamax Traveller Cykelvagn

Betyg:
4/5

Hamax Traveller är en budget cykelvagn med ett fåtal funktioner men som i övrigt känns premium. Sittutrymmet är rymligt och ryggstöden är något lutade. Två barn får plats utan problem, även om de är i 4-5 års åldern. Vagnen har ett integrerat regn- och solskydd framtill och skydden kan rullas ihop om dem inte används. Du får med ett fäste och en cykelarm som du kan montera på din cykels bakhjul. Det går snabbt att växla mellan cykel- och promenadläge.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Billig
 • Maxvikt på 47 kg
 • 1-2 barn får plats
 • Rymliga sittplatser
 • Enkelt att växla mellan promenad och cykelläge
 • Väl tilltaget packutrymme
 • Promenadhjul ingår

Nackdelar

 • Handtag och koppling känns budget
 • Inget viloläge

Jämför pris för Hamax Traveller

Bästa cykelvagn 2023

Marknaden för cykelvagnar är idag stor och det finns ett stort och brett utbud att välja mellan. Det var ingen enkel process att välja den bästa cykelvagnen 2023 för oss på BarnProduktGuiden.se. Vi gick igenom en rad olika modeller, jämförde och läste olika experttester för att hitta den cykelvagn som har bäst funktion, säkerhet, kvalité och pris.

Varför köpa en cykelvagn?

En cykelvagn är ett väldigt smidigt transportmedel om man har ett eller två barn och är en aktiv förälder på fritiden. Cykelvagnen har inte bara plats för två barn oftast utan den har också plats för extra packning. De flesta cykelvagnar kan du både fästa fast på cykeln eller gå på promenad med genom att växla mellan cykel- och promenadläge. Så även om man tycker att cykelvagnarna kostar en del så får man tänka på att man i många fall både får en syskonvagn (plats för två barn) och en cykelvagn för samma pris. Cykelvagnar har också en relativt hög maxvikt på ungefär 40-45 kg vilket gör att dina barn kan använda vagnen längre än många barnvagnar.

Det finns olika modeller av cykelvagnar och bland dem bästa tillverkarna är Thule vars vagnar håller hög kvalité och säkerhet. Vissa av Thules vagnar kan man exempelvis åka skidor med och även att jogga med (kräver dock ofta skid- och joggingkit som säljs separat).

Cykelvagnen ger dig som är en aktiv förälder flexibilitet och frihet i vardagen och du slipper göra uppoffringar av dina aktiviteter. 

Att tänka på vid köp en cykelvagn

Cykelvagnen är en fantastisk uppfinning som ger föräldrar mer frihet och flexibilitet i vardagen. Det finns dock några saker som är viktiga att tänka på vid köp av en cykel vagn.

Köp inte grisen i säcken, och köp verkligen inte den billigaste grisen i säcken. Råd & Rön testade flera cykelvagnar från olika prisgrupper och de billigaste cykelvagnarna hade inte bara kvalitétsproblem utan också säkerhetsrisker för barnen som åkte med. Det är därför vi starkt inte rekommenderar att köpa en billig cykelvagn från t.ex. ÖoB eller Biltema. Det är viktigt att du som konsument kollar upp att cykelvagnen du är intresserad av verkligen uppfyller de säkerhetskrav som ställs. Många som har bytt från billigare modeller till dyrare ångrar att de inte gjorde det tidigare.

Fundera kring vilka aktiviteter cykelvagnen skall användas till innan du väljer modell. Om du exempelvis vill kunna åka längdskidor med cykelvagnen så är det inte alla modeller som uppfyller dina krav.

Något annat som är värt att fundera kring är hur länge dina barn kan använda vagnen. Om dina barn väger mer än 20-25 kg så är frågan om en cykelvagn är det bästa valet. En cykelvagn lämpar sig bäst för barn från 9 månader som kan sitta själva upprätt till barn som väger upp till ca 20-25 kg (beroende på vilken cykelvagn du väljer också givetvis). Många cykelvagnar har också en maxlängd över hur lång man får vara och det brukar vara mellan 110-120 cm.

Frågor och svar

Nedan listar vi några av de mest vanliga frågorna som ställs när det gäller cykelvagnar.

Vilka är de viktigaste funktionerna på en cykelvagn?

Den klart viktigaste egenskapen cykelvagnen ska ha är att den är rymlig och säker för barnet att sitta i. Det skall även gå snabbt och smidigt att byta mellan exempelvis jogging-läge och cykel-läge. Vidare är det också viktigt att cykelvagnen har bra fjädring om man åker i terräng och att det finns regnskydd. Vagnen skall också ha en hög maxvikt så att du kan använda den länge.

Kan man fälla ihop en cykelvagn så att den får plats i bilen?

De flesta cykelvagnarna går att fälla ihop. Det är inte lika smidigt som att fälla ihop en barnvagn till exempel då du oftast måste montera av hjulen. Exakt hur du fäller ihop din cykelvagn får du läsa i cykelvagnens manual.

Hur gammal måste man vara för att kunna sitta i en cykelvagn?

Tillverkarna brukar generellt sett rekommendera att barnet är 9 månader eller äldre. Detta då det är viktigt att barnet kan sitta upprätt själv.

Hur kopplar jag fast cykelvagnen i cykeln?

Detta är något som skiljer sig från modell till modell. Vi rekommenderar att du väljer en cykelvagn som är smidig och enkel att koppla av och på cykeln. Det vanligaste är att cykelvagnen har en cykelarm som fästs på cykeln. Sedan kopplar man också cykelvagnen med cykeln via en kabinhake och en vajer för extra säkerhet.

Hur vi valde vår topplista med cykelvagnar

Vi undersökta först marknaden för att se vilket utbud som fanns ute. Därefter läsa vi olika expertester och recensioner för att hitta den cykelvagn som hade bästa funktionerna, kvalitén, säkerheten och priset.

Källor

https://www.bäst-i-test.se/cykelvagn

https://rabattkoder.expressen.se/test/cykelvagn

https://www.hamax.com/sv/cykelvagn/

https://www.thule.com/sv-se/bike-trailers