Bästa babysittern 2023 – Utveckla barnets motorik och få loss egentid

Denna sida innehåller reklam via annonslänkar från våra samarbetspartners.

Att ha en babysitter kan definitivt underlätta vardagen får många småbarnsföräldrar. Med en babysitter kan du få loss lite tid för diverse vardagssysslor som till exempel tvätt, matlagning och städning. En babysitter är också ofta uppskattad av barn då den har ett skönt gung och ofta också en leksak som barnet kan leka med och utveckla sin motorik med. Det är alltså en win win när det gäller både barn och förälder.

Vi har i denna guide listat de bästa babysitters på marknaden 2023 i kategorierna: bästa, premium och budget babysitter.

Babybjörn Balance Soft - Bästa babysittern

Babybjörn Balance soft babysitter
Betyg:
5/5

Babybjörns babysitter balance soft får full pott hos oss. Det är en babysitter med hög komfort för barnet, är väldigt mobil och enkel att flytta runt hemma. Babybjörn babysitter är också genialiskt enkel i sin design och form men samtidigt tillräckligt anpassningsbar med sina tre olika sittpositioner. Designen på babysittern gör att du enkelt kan vagga babyn med din ena fot genom att hålla foten på ramen. Babyn sitter bekvämt och stabilt i en liten ”grop” och att spänna fast babyn är hur smidigt som helst.  Det finns en lekbåge som man kan köpas separat till babysittern (ingår ej). Det som är negativt är att priset är något dyrt, å andra sidan kan det vara värt att investera pengarna då den kan användas av syskon och sen säljas på begagnatmarknaden.

Maxvikt: 13 kg
Vikt: 2,1 kg

Fördelar

 • Mycket hög komfort för barnet
 • Bra gung
 • Går enkelt att flytta runt
 • Smidig att använda
 • Avtagbar klädsel som går att tvätta

Nackdelar

 • Något dyr
 • Leksaker måste köpas separat

4moms MamaRoo 4.0 babysitter- Bästa premium

4moms MamaRoo 4.0 babysitter
Betyg:
4.3/5

4moms senaste version av MamaRoo babysittern är bland de mest högteknologiska babysitters på marknaden. Denna babysitter kan både gunga och guppa barnet genom en motor som sitter under barnet. Stolen drivs av en nätadapter så du behöver ha stolen relativt nära ett eluttag även om den medföljande kabeln är lång. Stolen har fem olika gungningsmönster som kan ställas in på displayen och knapparna vid stolens fot eller också styras via en app. Det följer också med tre stycken leksaker som hänger på en arm som kan man ta bort om man inte vill ha den. Nackdelarna med denna stol är att den är dyr och att den med sina 7 kg kan vara tung och klumpig att flytta.

Maxvikt: 9 kg.
Vikt: 7 kg.

Fördelar

 • Automatisk vaggningsfunktion där du kan ställa in olika hastigheter
 • Kan både gunga och guppa
 • Högtalare som kan spela upp olika naturljud
 • Tvättbar klädsel
 • Lång medföljande kabel
 • Avtagningsbar arm med tre leksaker medföljer

Nackdelar

 • Dyr
 • Tung och klumpig att flytta
 • Behöver kopplas in till eluttaget

Jämför pris för 4moms MamaRoo 4.0

Carena Landsort Babysitter - Bästa budget

Carena Landsort Babysitter
Betyg:
4/5

Den bästa budget babysittern år 2023 är Carena Landsort babysitter. Med denna babysitter kommer ditt barn att sitta tryggt och säkert med ett bra nackstöd och en robust och stabil konstruktion. Ryggstödet går att justera i 3 lägen och stolen har också ett bärhandtag som gör att du enkelt kan ta med dig den överallt. Den är dock något krånglig att fälla ihop men handtaget är ändå ett stort plus. Stolen har också två olika positioner, ett gungläge och ett fast läge. Klädseln som är av polyester går att ta av och handtvätta. Maxvikten för stolen är 9 kg och den rekommenderade åldern är 0-6 månader. 

Maxvikt: 9 kg
Vikt: 3,1 kg

Fördelar

 • Bra nackstöd
 • Robust konstruktion
 • Lekbåge ingår
 • Justerbart ryggstöd med 3 lägen

Nackdelar

 • Gunget kunde varit bättre

Jämför pris för Carena Landsort Babysitter

Tyvärr så finns inte produkten i lager eller så har den utgått.

Varför ska jag köpa en babysitter?

Med en babysitter kan du placera ditt barn tryggt och säkert i en stol och samtidigt få loss egentid för dig som förälder. Barnet blir stimulerat genom gungandet i babysittern samt den ofta medföljande lekbågen som barnet kan leka med. Samtidigt får du som förälder lite tid över för andra sysslor som till exempel matlagning, städning och andra vardagssysslor.

För lite större bebisen kan en babysitter också vara ett bra komplement till ett babygym då bebisen får ligga på rygg i babysittern och på magen i babygymmet. 

Babysitters går ofta att använda från det att barnet föds tills dess att dem når den maxvikt som är angiven för babysittern (oftast runt 10 – 13 kg).

Vad ska man tänka på vid köp av en babysitter?

Innan ett köp kan det vara värt att fundera kring hur babysittern kommer användas hemma. Är det viktigt att den är mobil och enkel att flytta? Eller är det viktigare att babysittern har bra funktioner som t.ex. att den kan gunga automatiskt själv eller att den har ett justerbart ryggstöd till exempel. Hur länge har ni tänkt att använda babysittern? Om ni tänkt att använda den längre så är det viktigt med en hög maxvikt.

Fundera kring klädseln hos babysittern, är ni ute efter något speciellt material? Vill ni att klädseln skall vara avtagbar så att ni kan tvätta den i tvättmaskin till exempel?

En annan faktor är själva gunget, hur viktigt är det att babysittern är enkel att gunga? Skall du gunga manuellt eller skall det ske automatiskt?

Frågor och svar

I denna sektion har vi listat de vanligaste frågorna och svaren kring babysitters.

När kan babyn börja använda babysittern?

De flesta babysitters kan börja användas direkt från det att barnets har fötts tills det att dem uppnår den rekommenderade maxvikten. En bra babysitter är stabil och säker för babyn och kan användas från 0 månader och uppåt.

Hur länge kan barnet använda en babysitter?

Det varierar mellan modeller då alla modeller har olika rekommenderad maxvikt på sina babysitters. Så länge ditt barn inte väger mer än den rekommenderade maxvikten och får plats i babysittern så att den kan sitta fastspänd och säker så går det bra att använda den.

Måste jag köpa en lekbåge med leksaker?

Nej, självklart är det valfritt och för många barn räcker det med gungandet. Dock kan en lekbåge med leksaker göra det ännu roligare för babyn att sitta i babysittern, speciellt när det är lite äldre då dem kan träna sin motorik på det sättet.

Hur ska jag veta vilken babysitter jag ska välja för min bebis?

Vänta så länge som möjligt efter att barnet har fötts för att lära känna ert barn bättre innan ni bestämmer er för en babysitter. Alla barn gillar inte att sitta i en babysitter och det kan därför vara bra att låta ert barn provsitta i en babysitter hos någon vän eller ute i butik först.

Kan jag använda babysittern som en säng?

Nej, det är definitivt inte rekommenderat att man använder babysittern som en säng då den inte är framtagen för att barnet skall sitta i den under längre stunder för ett barn i åldern 6 – 12 månader. En babysitter skall helst användas under korta stunder, speciellt i början då barnets kropp inte klarar av sån belastning under längre perioder.

Hur vi valde vår topplista med babysitters

Vi valde ut babysitters genom att läsa på och jämföra olika experttester som t.ex. bäst-i-test.se och utgick sedan från dem faktorer vi tyckte var viktigast när vi betygsatte dessa. En bra babysitter skall vara smidig att använda, ha bra gung, enkelt att flytta runt och framförallt underlätta i det dagliga livet. Vi har sedan valt ut de produkter vi anser vara bäst på marknaden just nu.

Källor

https://www.bäst-i-test.se/babysitter

https://www.expressen.se/mama/mamaliv/guider-tester/guide-vilken-babysitter-ska-vi-valja/