Bästa babyskyddet 2023 – Transportera din baby säkert

Denna sida innehåller reklam via annonslänkar från våra samarbetspartners.

Att kunna köra sin baby så säkert och tryggt som möjligt är en självklarhet som alla föräldrar önskar sig. Och det är där babyskyddet kommer in. Det finns olika varianter av babyskydd i olika prisklasser på marknaden idag. Vissa av dessa babyskydd kan spännas fast med hjälp av ett bilbälte men vi tycker att det mest smidiga sättet är att använda en bas. Med hjälp av en bas kan du enkelt ta ur och spänna fast babyskyddet när du ska lyfta ur barnet ur bilen. Baserna går ofta att spänna fast både med bälte och med hjälp av så kallade ISOFIX-fästen (mer om det längre ner i guiden).  Med ett bra och smidigt babyskydd med bas kan ditt vardagsliv underlättas en hel del under babytiden. Det har nu blivit dags att ta reda på vilken som är det bästa babyskyddet 2023.

Maxi Cosi Pebble Pro i-Size - Bästa babyskyddet

Maxi Cosi Pebble Pro I Size Essential Black babyskydd
Betyg:
5/5

Maxi Cosi Pebble Pro i-Size är ett babyskydd som kan spännas fast både med bälte men också i någon utav ett antal baser från Maxi Cosi. Extra smidigt är det går att använda Maxi Cosis 3WayFix-bas som gör det väldigt enkelt att montera babyskyddet. Pebble Pro har också väldigt hög komfort och har spädbarnsinlägg som kan anpassas efter hur stort barnet är. Selen fungerar också utmärkt tack vare att axelremmarna står uppåt när den öppnas vilket gör det väldigt enkelt att sätta in barnet. Babyskyddets vikt är 4,4 kg och den tillhörande basen väger 7,4 kg.

Fördelar

  • Selen fungerar utmärkt
  • Installation går säkert och smidigt tack vare 3WayFix-basen
  • Hög komfort för babyn

Nackdelar

  • Suffletten kunde varit längre

Jämför pris för Maxi Cosi Pebble Pro i-Size

Britax Römer Primo - Bästa billiga babyskyddet

Britax Primo Babyskydd
Betyg:
4.6/5

Bästa billiga babyskyddet går till Britax Römer Primo som är ett mycket smidigt och lätt babyskydd men som självklart också är säkert. Med ett trepunktsbälte och extra höga sidokrockskydd sitter ditt barn säkert i denna stol. Basen har stöd för ISOFIX-fästen och väger 4,9 kg. Babyskyddet väger 4 kg och är enkelt att knäppa loss från basen och väldigt smidigt att bära omkring på. Barnet kan använda stolen upp till att det är 13 kg och får plats i den.

Fördelar

  • Lätt och smidigt babyskydd
  • Enkelt att koppla loss från basen
  • Rymlig
  • Billig

Nackdelar

  • Sele som måste justeras manuellt när barnet växer
  • Något svårinstallerad bas

Cybex Cloud Z i-Size - Bästa premium babyskydd

Cybex Cloud Z i-Size Babyskydd
Betyg:
4/5

Cybex Cloud Z i-Size är det bästa premium babyskyddet. Detta babyskydd kan roteras när det är iklickat i sin bas. Basen kan sedan användas av barnstolen Sirona Z i-Size, vilket gör att det inte blir lika dyrt när nästa barnstol skall köpas in efter att barnet växt ur sitt babyskydd. När du klickar i stolen i basen så visar gröna markeringar om stolen sitter fast ordentligt eller inte. Det finns också gott utrymme i stolen för barnet att växa i. Suffletten håller högsta klass och är väldigt smidig att använda och täcker barnet väldigt väl.

Fördelar

  • Basen är bra och tydlig
  • Bra sufflett
  • Liggläget är smart tilltaget
  • Bra handtag

Nackdelar

  • Dyr
  • Tar tid att fästa babyskyddet i basen

Varför ska jag köpa ett babyskydd?

Att skydda sina barn vid transport är självklart något som alla föräldrar vill göra. I Sverige har det varit lag sedan den 1 januari 2007 att alla barn som är kortare än 135 cm måste sitta skyddade i någon form av skyddsanordning när det åker i en bil. Rent konkret innebär det att barn som är kortare än 135 cm skall sitta i antingen ett babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller på en bilkudde när de åker bil. Vid en eventuell kollision sänker babyskyddet risken för allvarliga skador och skyddar ditt barn mycket mer än om det skulle suttit utan det.

NTF, nationalföreingen för trafiksäkerhetens främjande rekommenderar att barnet skall sitta i en bakåtvänd stol så länge som möjligt. Gärna tills de är 4-5 år gamla. Ett babyskydds skall användas till barnet kan hålla huvudet stadigt och kan sitta själv. Huvudet får inte sticka upp över babyskyddets kant, i sådana fall är det dags för nästa stol.

Vad ska man tänka på vid köp av ett babyskydd?

När det kommer till att välja ett babyskydd måste man utgå från sin egen situation och fundera kring vad man har för behov. Även om det finns en lägstanivå när det gäller säkerhet för babyskydd finns det andra faktorer att tänka på också.

Följande punkter kan vara bra att fundera kring:

  • Finns det ISOFIX-fästen i bilen? Om det finns ISOFIX-fästen i bilen underlättar det väldigt mycket när det gäller installation av basen. Det minskar också risken för felmonteringar med bälte.
  • Vilken prisklass siktar ni på? Budget/Premium?
  • Storleken på er bil. Babyskyddet kommer ta upp en hel plats i bilen så om ni är många familjemedlemmar kanske ni behöver byta till en större bil.
  • Går det att stänga av krockkudden där framme? Om du tänkt ha barnet i främre passagerarsätet så MÅSTE airbagen vara avstängd.
  • Vill ni kunna använda babyskyddet direkt på en barnvagn? Vissa babyskydd går att sätta på vissa kompatibla barnvagnar med hjälp av adaptrar (vid olika tillverkare av babyskydd och barnvagn).
  • Kommer ni att använda babyskyddet mycket utomhus? Isåfall kan det vara bra att babyskyddet har en så bra och täckande sufflett som möjligt som tål regn och snö. Och att sufletten även täcker barnet vid solsken.
  • Skall ni köpa till en bas eller köra med bälte för att spänna fast babyskyddet? En bas underlättar och förenklar när du ska ta loss babyskyddet och sen också när du ska sätta fast det. Basen gör också att du slipper fästa babyskyddet med bältet vilket ibland kan bli fel och gör att barnet säkerhet hamnar i riskzonen. Se också till att köpa en ISOFIX-kompatibel bas så att ni kan använda ISOFIX-fästena i bilen för att sätta fast basen.

Det är lite klurigt att välja det babyskyddet man vill ha, speciellt som nybliven förälder. Vi på Barnproduktguiden.se rekommenderar läsaren att sätta ett maxpris på babyskyddet och sedan utgå från det. Vi har till exempel listat det bästa premium babyskyddet och även det bästa billiga babyskyddet i vår lista ovan.

Frågor och svar

I denna sektionen kan du läsa om det vanligaste frågorna och svaren kring babyskydd.

Hur ska man montera ett babyskydd i bilen?

Babyskyddet monteras fast i antingen baksätet eller framsätet. Om det monteras i framsätet måste krockkudden vara avstängd, annars utsätter du ditt barn för livsfara vid en kollision. Själva monteringen av stolen sker antingen via bälte som skall spännas åt så hårt det går eller via en bas. De flesta baser idag har så kallade ISOFIX-fästen som kan användas för att spänna fast basen. Har man inga ISOFIX-fästen går de flesta baser också att spänna fast med hjälp av bälte.

Vad är en bas och hur funkar den?

En bas är en anordning som du monterar fast på sätet i bilen och som sedan underlättar när du ska spänna fast babyskyddet eller ta loss det. Oftast ”klickar” man bara i babyskyddet i basen och sedan sitter babyskyddet som berget. Om man istället använder ett bälte när man spänner fast babyskyddet finns det en risk för att babyskyddet inte sitter åt ordentligt vilket ökar risken för skada vid en eventuell kollision.

Om jag använder bälte, hur vet jag att babyskyddet sitter fast ordentligt?

Till att börja med är det viktigt att ALLTID läsa instruktionerna i manualen som du får med babyskyddet innan du börjar montera. Om du köpt stolen begagnad så går det oftast att hitta manualerna på nätet på tillverkarens hemsida. Sedan gäller det att du spänner fast bältet så hårt du kan och drar åt ordentligt så att bältet inte sitter löst någonstans. Babyskyddet måste stå stabilt och du får prova att peta på det åt olika riktningar. När man petar på babyskyddet så är det OK att det rör på sig litegrann men det får absolut inte röra sig för mycket.

Vad menas med ISOFIX?

Den internationella standarden för fästsystem för bilbarnstolar kallas för ISOFIX. I stort sett alla bilar idag har ISOFIX-fästen då det blev ett krav 2004 i Europa att ha dessa i bilen. ISOFIX-fästen gör att det blir mycket enklare och samtidigt säkrare att montera babyskydd och barnstolar i bilen. Något som är bra att kolla upp vid köp av en äldre bil är att dubbelkolla att den har ISOFIX-fästen.

Måste jag ha en bas om jag har ISOFIX-fästen i bilen?

Nej, du behöver inte ha en bas bara för att du har ISOFIX-fästen i din bil. Dock rekommenderar vi starkt att köpa en bas då den minskar risken för en felmontering av babyskyddet och att babyskyddet generellt sett står mycket stabilare då.

Kan jag återanvända basen när jag byter till en bilbarnstol?

Vissa tillverkare har bilbarnstolar som passar till babyskydd baser och det blir allt vanligare att tillverkarna gör så. De flesta bilbarnstolarna sätts dock istället fast med antingen bälte eller ISOFIX-fästen direkt mot stolen (utan bas).

Hur länge håller ett babyskydd? Vad är livslängden?

Livslängden på babyskydd brukar vara från 5 till 7 år. Därefter blir skyddet sämre då plasten som babyskyddet är gjord av blir sämre. Det är därför viktigt att kolla upp hur gammalt ett babyskydd är om man ska köpa ett begagnat. Alla babyskydd har en tidstämpel över när dem är producerade någonstans i form av ett klistermärke eller en stämplad klocka någonstans.

Hur gammalt ska barnet vara för att sitta i ett babyskydd?

Från det att barnet är nyfött får och ska barnet använda ett babyskydd. Större barnstolar är inte anpassade för babys så det är därför viktigt att man först införskaffar ett babyskydd.

Hur länge skall barnet använda babyskyddet?

När barnets huvud sticker upp ovanför kanten på babyskyddet eller när ditt barn väger mer än vad den tillåtna maxvikten på babyskyddet är, då är det dags att byta till en barnstol.

Kan barnet sitta i främre passagerarsätet i bilen?

Ja, barnet kan sitta i det främre passagerarsätet om airbagen är avstängd (!). Det kan vara mycket smidigare för föräldern att ha barnet i framsätet, speciellt i början men det är livsviktigt att då se till att krockkudden är avstängd som sagt.

I moderna bilar finns det ofta en nyckel som man kan använda för att stänga av krockkudden där framme. Annars kan man kontakta en auktoriserad verkstad för att stänga av krockkudden. Detta för att det måste går korrekt till men också för att försäkringen skall gälla vid en eventuell kollision.

När barnet är minst 140 cm så får det sitta i framsätet i bilen med en aktiverad krockkudde.

Varför är det viktigt att barnet sitter bakåtvänt i babyskyddet?

För att det är säkrare för barn att sitta i en bakåtvänd stol än en framåtvänd stol. Vid en kollision skyddar en bakåtvänd stol barnets hals och huvud mycket bättre. Studier har visat att bakåtvända barnstolar är 5 gånger så säkra än framåtvända.

Hur vi valde vår topplista med babyskydd

Vi betygsatte babyskydden genom att jämföra olika experttester som t.ex. bäst-i-test.se och sedan vägde vi mellan ett antal faktorer som vi tyckte var viktiga när det gäller babyskydd. De vi har pratat om tycker att de viktigaste faktorerna med babyskydd är att de ska vara smidiga att använda, säkra och ha bra funktioner.

Vi har tagit till oss återkopplingen vi har fått, läst på om olika babyskydd på olika testsidor och sedan valt ut de babyskydd vi tycker är bäst på marknaden just nu.

Källor

https://www.bäst-i-test.se/babyskydd

https://www.maxi-cosi.se

https://www.prisjakt.nu/topplistor/topplista-basta-babyskyddet